Here I come, there I am.

Преди 2013

at 20:24 by Mario
Category: Общество, Общи

2012 беше малко по-различна от предните години, основно поради факта, че промених концепцията на работа до голяма степен, смених две квартири, пътувах тук и там и направих още няколко по-специфични промени. Тъй като не съм по 'годишните приключвания' (счетоводен хумор), долното е ретроспекция на предната година с предистория от преди това.

Работен статус

За тези, които ме знаят от freelance конференциите и няколкото събития, които съм водил покрай темата - в последно време не ми остава много ресурс за фрийланс, така че до известна степен може да се каже, че съм предал фронта.

Реално, регистрирах DevriX през зимата на 2010-та година, като фирмата използвам основно за фактури. По това време работех генерално с български клиенти и водех курсове в България и в чужбина, като за всички имаше голяма драма с фактурирането (за нещастие, малко са успешните случаи на фрийлансъри, които не са в сивата икономика и им се разправя с бумащината, сещам се за Мария и Мариана). Предната 2011 година се вкарах в стартъп на WordPress теми за ThemeForest, който изцеди силите и финансите ми, ходенето до Саудитска Арабия оправи нещата във финансов план и реших 2012-та да се фокусирам върху единствено нещо и да поработя отново в екип. Ива ми каза да спра да се разпилявам в 5 различни платформи едновременно и да се концентрирам върху едно нещо и покрай последните години реших да си пробвам късмета в WordPress, за което никак не съжалявам, защото се чувствам доста добре.

Януари започнах работа в OnTheGoSystems (авторите на WPML, Types, Views, CRED и още няколко продукта, както и ICanLocalize услугата). Бях се отчаял от български клиенти и участието в distributed екип ми дойде много добре (бяхме около 25 човека от 15 различни страни). Естествено, работих отново ремоте, и то на 5-часов работен ден, за да ми остава време и за лични проекти. Паралелно водех и курс по Java в Software AG, който продължи няколко месеца по два пъти седмично, но усещах как разнообразието в случая наистина ми пречи и смятам да прекъсна.

По някое време се преквалифицирах в нещо, което шефът ми реши да нарече 'маркетинг'. Реално правех pre-sales support, комуникация с клиенти и успях да говоря на WordCamp Edinburgh, като зарибявам разни хора за продукта, но основно работата ми остана техническа. По някое време напрежението ескалира, защото имахме различни виждания за няколко неща и не можах да монетаризирам директно (нито да естимирам, не съм работил маркетинг преди това) и реших да си тръгна.

Починах си малко, пробвах се в Automattic и още 2-3 фирми, първите не ме харесаха, в крайна сметка започнах в Placester, където съм и сега. Отново работим remote, като разликата е, че сега работата е доста повече и екипът е изцяло в САЩ, което се оказа по-натоварващо, отколкото си го представях (но основно поради културата им, не толкова самата часова разлика).

Пътуване

Разходихме се на различни места, дори не съм сигурен дали няма да изпусна някое от тях. Като се започне от предната есен и ходенето ми до KSA, Истанбул и до Барселона, тази година ходихме до Унгария на гости на Радо и Йоханна и да разгледаме Будапеща (удивително много приличаща на София, като изключим едни прелестни няколко стотин квадрата около Дунав). Лятото бяхме в Кушадасъ на море, а преди това посетихме Единбург, където говорих за Views на WordCamp UK. Тъй като Ива мигрира към студените страни, началото на този декември ходих в Норвегия за 10-тина дни.

Конференции

Радвам се, че успях да отида до Шотландия, защото това ми беше първата конференция в чужбина, на която не говоря само аз. След като говорих и на българския WordCamp (и опитах да помогна с организацията на Дзвера и Ники), планирам през идната година на посетя още няколко WordCamp-а в Европа и поне един в Щатите и да участвам по-активно в организацията на WCBG, ако ми се удаде възможност. Запознах се с много готини хора, включително и лично с Мариян, което зароди различни подпомагащи действия в света на отворения код, както и в частност WordPress (но не само).

Опитвам се да ходя редовно в ТУЕС да говоря за уеб програмиране, но таймингът ми е доста неудобен и е с много зор, но какво да се прави - правя, каквото ми е по силите.

За момента съм замразил курсовете ми, които провеждам от години, защото не ми остава време. Освен конференциите и meetups, засега нямам възможност за нещо друго (освен ако няма конкретен интерес към WordPress тренинг от фирми у нас или нещо от сорта).

Отворен код

Тази година допринесох повече към отворения код, отколкото предходните няколко. Тогава пак участвах в няколко малки проекта и пуснах някой и друг малък плъгин/тема, но тази година бях по-активен, включих се в по-големи проекти, работих за фирми, които работят по големи отворени проекти, и се включих и в екипни онлайн решения. Това ме кара да се чувствам страхотно и се надявам идните месеци да ми остане време за още отворени начинания, включително конференции.

Живот

На ниво София категорично открих, че Долен Лозенец ми е най-уютното място за живот. Смених две квартири в района, като в момента съм на 100-тина метра от НДК. В района не е синя зона (и криво-ляво се намира място), пеша се стига до много централни места, има квартални кафенца и магазинчета, относително сигурно е, комуникативен район (има по малко и от двата лъча на метрото, тези до НДК и тази при стадиона). Сравнително по-близо е и до бар Наргиле в Студентски, където ходя основно в свободното време.

Изгледах и доста сериали, като Heroes, The 4400, Weeds, The Inbetweeners, Misfits, Mad Men, Suits, сега доглеждаме Boston Legal. Тъй като основно съм гроги от работата, най-лесно ми е да пусна нещо да ме гледа и да си почивам.

Четене

Почти бях зарязал четенето, докато работех фрийланс, сега не е много по-различно, но си взех Киндел, а и прочетох първите книги от Wheel of Time. Продължавам да чета малко по малко, прочетох няколко нови Пратчета, една от книгите за Джобс, както и съм започнал още 2-3 книги, които ми подариха на рождения ден, но още не са много напред. Все пак е някакво движение напред.

За 2013

В 2013 се надявам да напредна с още няколко неща и да посетя няколко конференции, да сваля 10-тина килограма, да намеря някакво време за спорт (естествено, основното е мотивацията, но физически време имам само сутрин, а аз не мога да ставам сутрин). Позагубил съм тонус и ако се вкарам в малко спортна форма и сваля някой килограм, ще се чувствам по-адекватно.

Искам да редуцирам и напрежението, защото се изнервям лесно, а и невинаги имам възможност да имам много време насаме със себе си, за да си заредя батериите. Имам силно интровертни периоди, особено през студените месеци, когато много държа да стоя сам на тъмно всеки ден за известно време, което ме зарежда повече от всичко. Надявам се да мога да задвижа и 2 лични проекта, над които работихме през тази година, и да посетя WordCamp в Щатите.

Но единственото нещо, което искрено искам, е здраве за мен, роднините и близките ми. Нищо друго не би имало значение без това. Най-важното е да си помагаме и да помагаме на тези, които не могат сами - било то на баба, която не може да пресече; на незрящ човек да се качи в превозното средство, финансово на деца или възрастни, да образоваме хората по училища, университети и конференции - макар и в този материален свят много от нас помагат дори несъзнателно, а ако може всеки да прави периодично по нещо малко и съзнателно, нещата биха били далеч по-добри.

del.icio.us Digg DZone Facebook Google Google Reader Magnolia reddit SlashDot Technorati ReadMe.ru Dobavi.com Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com

Comments

5 Responses to “Преди 2013”

 1. Славов Текстил on January 2nd, 2013 13:30 [#]

  Честита Нова година! Нека 2013 бъде много по-добра от 2012. Нека тя ни донесе повече късмет, повече здраве, повече щастие и най-много любов. Успешна 2013-а на всички!

 2. Стойчо on January 16th, 2013 14:50 [#]

  Има ли желание, всичко е възможно. Човек трябва да си поставя постоянно нови и нови цели и да се старае да ги постига! Успех! :)

 3. Моник on January 28th, 2013 12:21 [#]

  Пожелавам ти успех със свалянето на килограмите. Доброто физическо състояние е в основата на всичко. Само 3 часа на седмица усилия във фитнеса примерно могат коренно да променят настройката и мотивацията на човек.

 4. Деян Стефанов on February 11th, 2013 12:35 [#]

  Леле само като прочетох с колко неща се занимаваш и направо изтръпнах! Направо се чудя как ти остава време за "личен живот" от толкова много ангажименти. Но пък това си има и хубавите страни, колкото по-зает е човек толкова по-добре се чувства.

 5. Georgi on February 19th, 2013 0:27 [#]

  Задължително намери време за спорт, умствената работа натоварва не по малко и едно разпускане във фитнеса на мен винаги ми действа добре :)

Leave a Reply